25.4.2019

Teostunniste auttaa löydettävyyttä verkkokaupassa

Uutuuskirja julkaistaan nykyään lähes samanaikaisesti kovakantisena kirjana sekä e- ja äänikirjana. Lisäksi kirjasta voi ilmestyä myös mm. pokkari, jättipokkari tai cd-levyllä oleva äänikirja. Oppikirjoista taas on saatavilla painettujen kirjojen lisäksi eri pituisia lisenssejä, jotka oikeuttavat verkkoaineistojen käyttöön.

Jotta kuluttaja löytää verkkokaupasta helposti haluamansa kirjan siinä formaatissa, jossa hän sen haluaa kuluttaa, on kirjan eri saatavilla olevat formaatit linkitettävä toisiinsa. Kuluttajan löytäessä palvelusta yhden formaatin, löytää hän samalla muutkin.

Kirjan eri formaattien linkitys voidaan tehdä automaation avulla esimerkiksi olettamalla, että kaikki saman nimiset kirjat, joiden tekijätiedot ovat identtiset ovat teoksen eri formaatteja. Tämä toimii monissa tapauksissa hyvin. Virheitä voi kuitenkin tulla jos esimerkiksi nimien kirjoitusasut poikkeavat hieman toisistaan.

Varmempi tapa linkittää kirjan eri formaatit toisiinsa on ottaa käyttöön teostunniste

Tällöin samansisältöiset kirjan eri formaatit saavat tietokannassa oman tunnisteen, jonka perusteella linkitys voidaan tehdä. Teostunnisteen avulla voidaan tehdä myös hienovaraisempaa erottelua. Eri teostunniste voidaan antaa vaikkapa eri kääntäjien käännöksille klassikoista tai erottaa oppikirjan uudistettu painos vanhemmista versioista. Kirjan tuotetietoja

Kirjavälityksen tehtävänä on tuottaa työkaluja kirjan löydettävyyden parantamiseksi ja asiakaspalvelun helpottamiseksi. Teostunniste on yksi näistä työkaluista.

Onko sinulla ideoita teostunnisteen hyödyntämiseksi Kirjavälityksen palveluissa? Ensiaskeleet on jo otettu palveluissamme Kouluväylällä ja Kustantajaväylällä.

Julkaisemme ennen kesälomia jatkoa tästä aiheesta – seuraavaksi vuorossa Thema.

Inari Haapaniemi
palvelupäällikkö
Digitaaliset palvelut

inari.haapaniemi (ät) kirjavalitys.fi