slider2

Kirjakaruselli

Selaa uutuuskirjoja aihepiireittäin Kirjakarusellissa

Muistelmia matkalta Venäjän Karjalassa kesällä 1879

Muistelmia matkalta Venäjän Karjalassa kesällä 1879

Tuotenumero: 9789517466356
Tekijät: Ervasti, A.W.; Laaksonen, Pekka
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Oululainen lehtimies A. V. Ervasti (1845-1900) teki kesällä 1879 Arkangeliin saakka ulottuneen retken Vienan Karjalaan. Hänen matkakertomuksellaan on merkittävä asema aatehistoriassamme. Ervastia pidetään Karjalan kysymyksen herättäjänä, ohjelmallisen karelialismin ja heimoaatteen isänä. Hänen kirjansa kuului myöhempien Karjalan kävijöiden peruslukemistoon. Ervasti vaeltaa yhdessä Hjalmar Basilierin kanssa Lönnrotin jalanjäljissä runokylästä toiseen. Hän kirjoittaa sujuvasti ja terävästi vertaillen elämää ja oloja rajan molemmin puolin. Hän on sitä mieltä, että meidän tehtävämme on auttaa heikommalle osalle jääneitä karjalaisia. Kertomukseen sisältyy myös kiinnostava kuvaus Solovetskin luostarin vaiheista. Pitkään hankalasti tavoitettavissa olleen Karjala-kirjallisuuden merkkiteoksen uusi laitos sisältää tuoreen esipuheen sekä ajan tasalle saatetun kartan.

Uusi Suomen kirkkohistoria

Uusi Suomen kirkkohistoria

Tuotenumero: 9789522228970
Tekijät: Heikkilä, Markku; Heininen, Simo
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Uusi Suomen kirkkohistoria esittelee suomalaisen kristinuskon tuhatvuotisen historian keskiajasta nykyhetkeen. Havainnollisesti kirjoitettu ja runsaasti kuvitettu teos perustuu uusimpaan tutkimukseen Suomen kirkon vaiheista. Teos on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kristinuskon vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Se sopii yliopisto- ja opistotason oppikirjaksi, opettajille ja kirkon työntekijöille. Markku Heikkilä on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian emeritusprofessori ja maan johtava kirkollisen hallintohistorian tuntija. Simo Heininen on Helsingin yliopiston kirkkohistorian emeritusprofessori ja ansioitunut reformaation, erityisesti Mikael Agricolan tutkija.

Soturit

Soturit

Assassiineista samuraihin

Tuotenumero: 9789522227317
Tekijät: Kouvola, Karolina
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Keitä olivat Lähi-idän mystiset assassiinit? Kärsivätkö temppeliherrat post-traumaattisesta stressistä? Miksi matkamiehen tuli varoa kauhistuttavia tugeeni-kuristajia yöpyessään vanhan Intian valtateillä? Historialliset soturiryhmät ja soturisankarit ovat aina kiinnostaneet ihmisiä. Suuri osa kauan sitten kadonneista soturiyhteisöistä elää yhä kirjoissa, elokuvissa ja peleissä - jokin näissä väkivallan ammattilaisissa kiehtoo. Soturit - assassiineista samuraihin esittelee mystisiä soturikulttuureita ympäri maailman. Se kertoo, miten myytteihin ja rituaaleihin kietoutuneet soturiheimot syntyivät, ja millaista oli elämä historian pelätyimpien taistelijoiden joukossa. Soturikulttuureita tutkinut Karolina Kouvola on myös kääntänyt islantilaisia viikinkisaagoja. Hän valmistelee väitöskirjaansa suomalais-kalevalaisesta loitsurunoudesta Helsingin yliopistossa.

Propagandaa Itä-Karjalaan

Propagandaa Itä-Karjalaan

Heimokansan suomalaistajat 1941-1944

Tuotenumero: 9789522228277
Tekijät: Pilke, Helena
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Innostusta, huimia lupauksia, alistamista ja pakkotoimia. Suomi miehitti Itä-Karjalan syksyllä 1941. ”Orjuutetun Karjalan maan” asukkaista alettiin heti kasvattaa kunnon kantasuomalaisia valistustoiminnaksi kutsutulla propagandalla. Suomalaiset miehittäjät perustivat Itä-Karjalaan kymmeniä kouluja, lukuisia kyläkirjastoja ja opintokerhoja. Kahden kirkkokunnan papit kastoivat kilpaa karjalaislapsia, sanomalehti Vapaa Karjala vakuutti että elämä Suomessa oli kaikin tavoin rikkaampaa ja onnellisempaa, ja paikalliset valistusupseerit kiersivät pitäjiä toistamassa vapautuksen ilosanomaa. Onnesta osansa saadakseen itäkarjalaisten tulisi vain suostua alueen suomalaistamiseen. Itä-Karjalan kansa ei lupauksista vakuuttunut, varsinkaan kun heitä ei aina kohdeltu täysivaltaisina ihmisinä. Kirja tuo esiin Suomen sotilashallinnon varjoon jääneet toimet Suur-Suomi-ideologian kyllästäminä vuosina, ja kertoo myös valistajien omista, tähän asti vaietuista kokemuksista. FT Helena Pilke on tietokirjailija ja propagandan sekä sensuurin tutkimukseen erikoistunut historiantutkija.

Suuriruhtinaskunnan etuvartiossa

Suuriruhtinaskunnan etuvartiossa

Ministerivaltiosihteeri R. H. Rehbinder Suomen etujen puolustajana Pietarissa 1811 - 1841

Tuotenumero: 9789522228963
Tekijät: Kalleinen, Kristiina
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Valtiosihteeri R. H. Rehbinder oli avainasemassa, kun juuri Venäjän suuriruhtinaskuntaan liitetyn Suomen asemaa pyrittiin vakauttamaan. Rehbinder esitteli Suomen asioita Venäjän keisarille kolmen vuosikymmenen ajan, ja samalla seurasi ja kontrolloi ilmapiiriä ja tapahtumia Suomessa. Toisin kuin tähänastisessa tutkimuksessa on annettu ymmärtää, Rehbinderin merkitys keisarin edustajana korostuu myös 1830-luvulla ja etenkin katovuosien aikana, jolloin hän keisarin käskystä ja keisarin antamilla valtuuksilla teki kiertomatkoja Suomessa tilannetta selvittäen ja virkamiehille käskyjä antaen. Tieteelliseen tutkimukseen pohjautuva yleistajuinen elämäkerta R. H. Rehbinderistä sopii kaikille Suomen suuriruhtinaskunnan alkuvuosikymmenien historiasta kiinnostuneille.

Helsinki

Helsinki

Finland's Innovative Capital

Tuotenumero: 9789522228833
Tekijät: Bell, Marjatta; Hietala, Marjatta
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Lavishly illustrated, Helsinki - Finland's Innovative Capital tells how a small, rocky seaport in remote Finland developed, within two centuries, into an innovative centre, the home of world famous architects, designers, musicians and scientists and the seat of some of the leading high-tech centres. It tells how Helsinki acquired its handsome neo-classical centre; how today's internationally renowned childcare and education services in Finland were developed; how the city was saved during the World War II by its innovative defence system, and how the payments of war reparations eventually led to the path that eventually produced e. g. Nokia phones. It also tells how Helsinki City officials actively sought latest information from abroad about municipal services and how international exhibitions in Helsinki introduced modern materials, machinery and consumer culture to the rest of Finland. Second revised edition.

Kirjaudu sisään

Kirjaudu tästä Kirjavälityksen verkkopalveluihin (Kirjaväylä, Kouluväylä, Kustantajaväylä, ONIX)


Tunnus tai salasana unohtunut?