slider2

Kirjakaruselli

Selaa uutuuskirjoja aihepiireittäin Kirjakarusellissa

Runoilija latomossa

Runoilija latomossa

Geneettinen tutkimus Aaro Hellaakosken Jääpeilistä

Tuotenumero: 9789522228802
Tekijät: Pulkkinen, Veijo
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Runoilija latomossa on tutkimus Aaro Hellaakosken Jääpeilistä (1928), joka on paitsi suomalaisen modernistisen runouden edelläkävijä ja klassikko, myös maamme ensimmäinen typografisesti kokeellinen runokokoelma. Tutkimuksessa Jääpeili asetetaan kirjallisuushistorialliseen kontekstiinsa tarkastelemalla sitä suhteessa kotimaiseen modernismia ja kirjataidetta koskevaan aikalaiskeskusteluun sekä kansainväliseen visuaalisen runouden traditioon. Tutkimuksen pääpaino on Jääpeilin runojen ja kokoelman typografisen ulkoasun syntyhistoriassa, jota tarkastellaan käsikirjoitusten ja korjausvedosten valossa. Aineistoon sovelletaan geneettisen kritiikin menetelmää, joka yhdessä runsaan kuvituksen kanssa tuo esille Hellaakosken kirjoitusprosessin ja kokoelman typografisen ulkoasun toteutuksen eri vaiheet. Teos on suunnattu kirjallisuudentutkijoiden ohella luovasta kirjoittamisesta, runoudesta, modernismista, avantgardesta, kirjahistoriasta ja typografiasta kiinnostuneille lukijoille.

Kun Vire teki vireenit

Kun Vire teki vireenit

Suomalaisen venemoottorin vaiheita

Tuotenumero: 9789197752367
Tekijät: Nuottimäki, Pertti
Kustantaja: Edicom

Lue referaatti

Sanotaan, että on vaikea olla profeetta omalla maallaan. Sama tuntuu pätevän myös moottoreihin. Pieni suomalainen Vire venemoottori oli monesti pilkan kohde täällä kotona. Ruotsissa se yhtä kaikki pantiin samalle viivalle Volvon ja Yanmarin merimoottoreiden kanssa. Riittikö ruotsalaisille naurua? Ei ollenkaan. Suomalainen kaksitahtinen bensiinin polttaja pärjäsi siinä missä maailman huippua olevat dieselit. Se, ettei Vire valloittanut Ruotsin purjeveneiden volyymituotantoa menee kansallistunteiden ja Volvon etevän myyntityön tiliin. Mutta vieläkin Vire vie veneitä Ruotsissa ja maailmalla. Monelle siitä luopuminen on vaikeaa jo sen vuoksi, että tilalle ei ole helppo löytää yhtä näppärän kokoista voimapakettia.

Kultaranta

Kultaranta

Tuotenumero: 9789522225528
Tekijät: Heikkilä, Hannu; Eskola, Taneli
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Liikemies Alfred Kordelinin kesäasunnokseen rakennuttama Kultaranta siirtyi hänen kuolemansa jälkeen 1920-luvulla valtion omistukseen, ja taloa ryhdyttiin sisustamaan presidenttien kesäasunnoksi. Kauniin puiston ja meren ympäröimä kalliolinna on tarjonnut kesänviettopaikan presidenteillemme, ja se on vastaanottanut valtionpäämiehiä eri puolilta maailmaa. Kirja kertoo Lars Sonckin suunnitteleman Kultarannan rakentamisesta, arkkitehtuurista, puistosuunnittelusta, sisustuksen monista vaiheista ja talon asukkaista. Teosta kuvittavat Taneli Eskolan upeat valokuvat Kultarannasta eri vuodenaikoina.

Finsk grammatik

Finsk grammatik

Tuotenumero: 9789522221032
Tekijät: Karlsson, Fred
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Finsk grammatik utgår från modern språkforskning och aktuell språkpedagogik. Boken ger en lättfattlig, systematisk bild av dagens finska, både det skrivna språket och den vardagliga talfinskan. Finsk grammatik är främst avsedd för dem som studerar finska som andra eller främmande språk, men den är också nyttig för språklärare och lingvister. Denna nionde upplaga är totalt reviderad och uppdaterad samt 100 sidor längre än sina föregångare.

Aino Kallas

Aino Kallas

Maailman sydämessä

Tuotenumero: 9789522224248
Tekijät: Vuorikuru, Silja
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Aino Kallas - Maailman sydämessä on ensimmäinen elämäkerta kirjailija Aino Kallaksesta (o.s. Krohn). Aino Kallas (1878-1956) on Suomen ja Viron yhteinen kirjailija, josta on muotoutunut hyvin erilainen kuva kummassakin maassa. Suomalaissyntyisen kirjailijan tie Virossa tunnustetuksi kirjailijaksi oli pitkä ja mutkikas, ja Suomessakin Kallas joutui taistelemaan paikastaan kotimaisten kirjailijoiden joukossa. Lontoossa vuosikausia asunut Aino Kallas onnistui luomaan oman aikansa naiskirjailijaksi aivan poikkeuksellisen kansainvälisen kirjailijauran. Kansainvälisen menestyksen kääntöpuolena oli juurettomuuden kokemus, josta kirjailija kirjoitti sekä päiväkirjassaan että kaunokirjallisessa tuotannossaan vuosikymmenten ajan. Aino Kallaksesta on syntynyt vahva mielikuva kielletyn rakkauden kuvaajana, jonka elämän tunnetuin episodi oli rakkaussuhde runoilija Eino Leinoon. Elämäkerta luo kuvan Aino Kallaksesta kirjallisen kutsumuksensa varhain löytäneenä kirjailijana, jonka tuotannossa välittyvät hänen oman elämänhistoriansa raskaatkin kokemukset.

Olli Linjalan Asenteen kultainen kirja

Olli Linjalan Asenteen kultainen kirja

Tuotenumero: 9789526829371
Tekijät: Vuorio, Pauli
Kustantaja: Power Competence

Lue referaatti

Konkurssi nielaisi menestyneen mainostoimiston. Se muutti Olli Linjalan elämän. Tilanne tuntui sietämättömältä. Elämäntyö, yritys, omaisuus, status jopa "hyvät kaverit" olivat mennyttä. Pakko on paras muusa. Olli kehitti kaikille sopivan asennekoulutuksen. Syntyi legendaarinen Aurinkoinen Palvelu- ja Laatuasennekoulutus. JCI palkitsi sen 1989 maailman parhaana yhteiskuntaa kehittävänä koulutuksena. Noin miljoona osallistujaa on nähnyt Linjalan esiintyvän. Linjala on kiertänyt myönteisen asenteen "matkasaarnaajana" yli kolme miljoona kilometriä. Asenteen kultaiseen kirjaan kiteytyy Olli Linjalan opit ja se, kuinka mahtava on asenteen voima.

Karjalan kuva

Karjalan kuva

Karelianismin taustaa ja vaiheita autonomian aikana

Tuotenumero: 9789517465304
Tekijät: Sihvo, Hannes
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Suurilla siirtomaavalloilla on ollut Itänsä eli Orienttinsa. Kun Suomi rakensi itseään kansakunnaksi, sen menneisyyskuvaan kuului myös oma lähi-itänsä, rajan takaa avautuva Karjala. Koskaan Suomeen kuulumattomiin Raja-Karjalaan ja itäiseen Venäjän Karjalaan kohdistunutta harrastusta kutsutaan karelianismiksi. Tietoisuus ja tieto rajantakaisesta heimomaasta on saanut suurimman inspiraationsa Kalevalasta. Kiinnostus Karjalaan ei ole vain runoa ja aatetta, vaan monenkirjavaa joukkoa liikuttanut suuntaus: karelianismi on samalla kertaa muinais- ja luonnontieteellistä retkeilyä sekä kansatieteellistä ja taiteellista turismia. Karjalan kuva on kertomus karelianismista ja sen vaiheista Tarton rauhaan 1920 saakka.

Kielenhuollon juurilla

Kielenhuollon juurilla

suomen kielen ohjailun historiaa

Tuotenumero: 9789522225399
Tekijät: Kolehmainen, Taru
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Kuinka haltia voitti haltijan? Millaista kiistaa käytiin kehon ja ruumiin välillä? Milloin essästä tuli ässä? Entä miten alkaa tekemään pääsi lopulta yleiskielen ilmaukseksi? Yleistajuinen kirja pureutuu kielenhuollon ohjeiden syntyyn ja kehittymiseen. Yksittäisten ohjeiden selvitysten ohella teoksessa käsitellään kielilautakuntien, Kielitoimiston, Kielikellon ja kielioppaiden sekä kielenhuollon vaikuttajien historiaa. Lisäksi tarkastellaan suomen kielen huollon periaatteita ja niiden yhteyttä kielenohjailun kansainvälisiin aatteisiin. Kirjan liitteenä ovat kielilautakuntien tärkeimmät päätökset.

Kirjoitettu kansakunta

Kirjoitettu kansakunta

sukupuoli, uskonto ja kansallinen historia 1900-luvun alkupuolen suomalaisessa tietokirjallisuudessa

Tuotenumero: 9789522224170
Tekijät: Jalava, Marja; Kinnunen, Tiina; Sulkunen, Irma
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Kirja tarkastelee kansallista historiakuvaa 1900-luvun alkupuolen historiateoksissa, joiden kirjoittajilla ei ollut historioitsijan koulutusta. Lähiluvun kohteena on muun muassa Juhani Ahon, Eliel Aspelin-Haapkylän ja Tyyni Tuulion teoksia, joita ei ole aiemmin analysoitu populaareina historiankuvauksina. Kantavana teemana on historian julkinen käyttö tiettyjen arvojen, normien ja yhteiskunnallisten päämäärien edistämiseksi. Teoksen kirjoittajat ovat historian tutkijoita Tampereen, Jyväskylän ja Turun yliopistoista.

Sananlaskut

Sananlaskut

Tuotenumero: 9789522228550
Tekijät: Laukkanen, Kari; Hakamies, Pekka; Vuori, Pekka
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lue referaatti

Kun aina olis ehtoo ja lauantai eikä koskaan aamu ja maanantai. Sananlaskut on laajin ja edustavin SKS:n koskaan julkaisema sananlaskuperinteen kokoelma ja käsikirja. Teoksesta löytyvät vanhan kansan sananlaskut kattavat koko entisaikojen suomalaisten elämän. Kirjasta löytyy myös paikkakuntahakemisto. SKS julkaisee pitkään loppuunmyytynä olleen teoksen uudelleen kansanperinteestä kiinnostuneen yleisön toiveesta.

Kirjaudu sisään

Kirjaudu tästä Kirjavälityksen verkkopalveluihin (Kirjaväylä, Kouluväylä, Kustantajaväylä, ONIX)


Tunnus tai salasana unohtunut?