3. Hinta ja verollisuus

3.1 Kirjan hinnoittelu

Kustantaja voi määritellä kirjalleen suositushinnan, josta antaa alennuksen Kirjavälitykselle, tai ilmoittaa kirjalle nettohinnan, jonka hän haluaa jäävän itselleen.

Kirjavälitys määrittelee kirjan ulosmyyntihinnan. Kirjavälityksen asiakkaat (jälleenmyyjät, kirjastot ja koulut) saavat Kirjavälityksen myyntihinnasta sopimuksensa mukaisen alennuksen. Edelleen jälleenmyyjät määrittelevät itse, millä hinnalla kirjan kuluttajalle myyvät.
Kirjavälitys ei kuitenkaan voi määrätä, millä hinnalla kirjakauppa myy ko. kirjaa kuluttajille, mutta yleensä hinta on suunnilleen sama kuin määrittämäsi suositushinta.

3.2 Arvonlisävero

Kirjojen myynnistä maksetaan arvonlisäveroa. Vero määräytyy seuraavasti:

10 %            kirjat
24 %          kasetit, cd-levyt, cd-romit, videot, kalenterit, kartat, nuotit (alle 16 sivua) sekä eräät vuosijulkaisut ja raportit

Kustantaja on vapautettu arvonlisäveron maksamisesta, jos kalenterivuoden liikevaihto ei ylitä 15 000 euroa. Arvonlisävero ei myöskään koske sellaisia yleishyödyllisiä yhteisöjä, joilla ei ole tuloverotuksessa verotettavaa elinkeinotuloa.

Arvonlisäverosta ja siihen liittyvistä käytännöistä löytyy lisätietoa mm. verohallinnon verkkosivuilta: www.vero.fi > asiasanat > arvonlisävero