1.Tuotetiedot

1.1 Tiedot Kirjavälitykseen

Saat kirjasi tuotetiedot Kirjavälityksen tuotetietokantaan ONIX-palvelun kautta.  Voit ilmoittaa tuotetiedot kirjautumatta palveluun kohdasta ”Ilmoita tuotetieto”. ONIX-keskus on kirja-alan yhteinen foorumi. Keskuksen tehtävänä on palvella kotimaisia kustantajia helpottamalla kirjaan liittyvän tuotetiedon standardin mukaista tuottamista. Toiminnasta vastaavat Kansalliskirjasto ja Kirjavälitys Oy.

Tuotetietoja ilmoittaessa kirjalla on oltava nimi, tekijä, ISBN-tunnus, ilmestymisaika ja hinta. Samalla tulee ilmoittaa myös kustantajan yhteystiedot.

Kirjavälityksen tuotetietokannan kautta kirjan tiedot välittyvät kirjakauppojen myymäläjärjestelmiin, kirjastojen tietokantoihin sekä verkkokauppoihin. Tiedot päivittyvät myös Kirjavälityksen verkkopalveluihin: kirjakauppojen ja kirjastojen käyttämään Kirjaväylään ja koulujen käyttämään Kouluväylään. Tuotetietojen lisääminen Kirjavälityksen tuotetietokantaan on maksutonta.

Kun kirjan tiedot löytyvät Kirjavälityksen tuotetietokannasta, kirjakaupat ja kirjastot voivat tilata kirjaa ennakkoon jo ennen sen ilmestymistä.

1.2 Tuotetietojen muuttuminen

Muistathan päivittää kirjojesi tuotetiedot niiden muuttuessa!
Voit ilmoittaa muuttuneet tuotetiedot tunnuksellisen Onix-palvelun kautta. Tunnukset saa tilattua Kirjavälityksestä osoitteesta tuotetiedot(at)kirjavalitys.fi.

Kirjakauppiaat ja Kirjavälitys myyvät kustantajan kirjoja tuotetiedon perusteella. Virheellinen tai puutteellinen tieto aiheuttaa runsaasti ylimääräistä työtä ja heikentää kaupan asiakaspalvelukykyä. Tästä syystä onkin tärkeää ilmoittaa Kirjavälitykselle tuotetietojen muuttumisesta.

Esimerkkejä päivitystä vaativista muutoksista:

kirjan nimi muuttuu ennen sen ilmestymistä
kirjan / uuden painoksen ilmestymisaika muuttuu
kirjan hinta muuttuu
kirjasta otetaan uusi painos
kirja on loppuunmyyty

1.3 ISBN-tunnus

Jokaiselle kirjalle on hankittava ISBN-tunnus jo painovaiheessa. Kyseessä on kirjan kansainvälinen standarditunnus, joka helpottaa teoksen tunnistamista ja käsittelyä. Sitä käytetään mm. julkaisujen hankinnassa, kustantajien luetteloissa, kirjakauppojen tilaus- ja tietojärjestelmissä sekä kirjastojen lainausjärjestelmissä. Tunnus on ilmainen ja sen saa Kansalliskirjaston ISBN-keskuksesta.

Kansalliskirjasto
Suomen ISBN-keskus
PL 15
00014 Helsingin yliopisto

puh. 02941 44386
isbn-keskus(ät)helsinki.fi

Lisätietoa ISBN-tunnuksesta löytyy osoitteesta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/palvelut/isbn-tunnus

1.4 EAN-koodi

Kaupan kassajärjestelmien vuoksi EAN-koodin tulee olla kirjoissa valmiiksi painettuna. EAN-koodin filmin saamisen edellytyksenä on, että kirjalla on ISBN-numero. Useimmat kirjapainot huolehtivat EAN-koodin painamisesta automaattisesti. EAN-koodi on välttämätön osa kirjan kaupallisia tietoja. Jälleenmyyjät eivät ota valikoimiinsa kirjoja, joista puuttuu EAN-koodi.

Ilman EAN-koodia painettuihin kirjoihin on mahdollista tilata Kirjavälitykseltä EAN-tarroja, jotka kustantaja liimaa kirjoihin ennen myyntiin toimittamista. Tarrojen hinnat ovat vuonna 2024

15,00 € / ISBN-tunnuskohtainen perusmaksu
0,20 € / kappale, sis. tulostus ja tarroitus

Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %.

EAN-tarratilaukset:

puh. 010 345 1460
kvsaapuva(ät)kirjavalitys.fi

1.5 Kansikuvat ja referaatit

Kansikuvat ja referaatit päivitetään Kirjavälityksen tuotetietokantaan Onix-palvelun kautta, josta ne päivittyvät verkkokaupoille, kirjastojärjestelmiin, Kirjaväylä- ja Kouluväylä-verkkopalveluihin sekä FinnBooks-tietopankkiin. Kuvien ja referaattien lisääminen tietokantaan on kustantajalle maksutonta.

Jos kansikuvien lähettämisessä on ongelmia, ne voidaan myös jälkikäteen lähettää sähköpostilla mediapankki(ät)kirjavalitys.fi

Kuvamateriaali:

Kuvatiedostot PC-tiedostoja (jpg),
resoluutio 72 dpi (pikseliä/tuuma), rgb-värit,
kirjan leveys on vähintään 350 pikseliä (n. 12,35 cm)
tallenna nimellä: ”ISBN-tunnus”.JPG (ei väliviivoja, esim. 97851234567.jpg)

Referaatit:

tekstitiedostot word-tiedostoina tallennettuna muotoon
tekstitiedosto ja rivinvaihdot (txt)
tallenna nimellä: ”ISBN-tunnus”.TXT (ei väliviivoja, esim. isbn-tunnus.txt)

Ohje media-aineistojen lähettämiseen (PDF)

1.6 Luokitukset

Paranna kirjojesi näkyvyyttä ja löydettävyyttä eri palveluista antamalla tuotteillesi:
kirjastoluokka (YKL), kaunokirjallisuuden genre, Thema-luokitus,  oppikirjoille oppiaine ja kouluaste, lastenkirjoille ikäsuositus. (ONIX-lomake ohjaa näiden valinnassa.)

Thema-valikkoa ONIX-tuotetietolomakkeesta
Thema-valikkoa ONIX-tuotetietolomakkeesta

Thema on kansainvälinen, kirjakaupan tarpeista syntynyt luokitusjärjestelmä. Luokituksesta on tehty nyt suomalainen sovellus.

Thema-luokituksessa kirjalle annetaan

  • yksi tai useampi Thema-kategoria, joka kuvaa kirjan aihetta.
  • Kategorian lisäksi kirjalle voidaan tarvittaessa antaa mm. paikkaa ja aikaa kuvaavia koodeja, mikäli ne liittyvät olennaisesti kirjan sisältöön.
  • Myös kirjan kohderyhmä tai yleisö on mahdollista määritellä Thema-luokituksen avulla.

Lisätietoa Thema-luokituksesta on saatavilla sen hallinnoijan EDItEURin sivuilta.

Thema-luokitus tullaan antamaan kaikille Kirjavälityksen kotimaisessa tuotetietokannassa oleville aktiivisille tuotteille perustuen käytössä oleviin luokituksiin.

 

Lisätiedot:
Kirjavälitys Oy, Tuotetiedot
Hakakalliontie 10, 05460 Hyvinkää
puh. 010 345 1590
tuotetiedot(ät)kirjavalitys.fi